Στην πορεία της ανάπτυξής μας βιώνουμε πλήθος εμπειριών. Κάποιες από αυτές δρουν εποικοδομητικά και προς όφελος της εξέλιξής μας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έναν ευτυχή και απρόσκοπτο βίο κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο ευημερεί, αισθάνεται δυνατό, επιθυμητό και ικανό να ανταποκριθεί σε πλήθος καταστάσεων. Κάποιες άλλες εμπειρίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον ψυχικό τραυματισμό του ατόμου.

Μιλώντας για ψυχοσυναισθηματικό τραύμα αναφερόμαστε σε εκείνες ακριβώς τις εμπειρίες που έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να βιώσει ως υπαρκτό το ενδεχόμενο απειλής της σωματοψυχικής ύπαρξής του αιφνιδιαστικά, να βιώσει αισθήματα εγκατάλειψης, παραβίασης, αγωνίας, φόβου ή και τρόμου. Εμπειρίες, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη του ατόμου, απομακρύνοντάς το από την πραγματική του φύση και παρεμποδίζοντας την ανάδειξη του πλήρους δυναμικού του καθώς και την ικανότητά του να σχετιστεί υγιώς με το περιβάλλον και με τους οικείους του.

Η Θεραπεία του Ψυχικού Τραύματος

Η επιστήμη της ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα ο τομέας της Θεραπείας Ψυχικού Τραύματος μας προσφέρει τεχνικές πρόσβασης στις περιοχές που εδράζεται το ψυχικό τραύμα καθώς και δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του τραυματικού βιώματος και των συνεπειών που το ακολουθούν. Η μέθοδος Comprehensive Resource Model (CRM) είναι ένα από τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται στην Τραυματοθεραπεία, αποτελεί δε ένα από τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα μοντέλα με βάση την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος στο χρόνο.

Comprehensive Resource Model

Πρόκειται για μέθοδο Θεραπείας του Ψυχικού Τραύματος βασισμένη στη νευροβιολογία του ανθρώπινου οργανισμού η οποία επί της ουσίας επιτρέπει την επεξεργασία των τραυματικών συμβάντων και των συνδεόμενων με το τραύμα αντιδράσεων και προσφέρει το έδαφος για την αποκατάσταση και αναπλαισίωσή τους. Από μία βάση συναισθηματικής ασφάλειας, σταθερότητας και ενδυνάμωσης προοδευτικά επιτυγχάνεται η εξάλειψη του άγχους και των φοβικών αντιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τη νευροβιολογία της πρόσδεσης και της συνήχησης (και άρα επιφέροντας καθεστώς συναισθηματικής ασφάλειας και απομακρύνοντας κάθε αίσθημα μοναξιάς) και μέσω σταθερών θέσεων των ματιών το άτομο έρχεται σε επαφή με το τραυματικό βίωμα - αυτό που συνέβη αν μιλήσουμε π.χ. για παραβίαση ή απώλεια αλλά και αυτό που δε συνέβη αν πρόκειται για παραμέληση ή εγκατάλειψη – με τη βοήθεια εσωτερικών πηγών, όπως λέγονται τα αποθέματα δύναμης που υπάρχουν εντός μας.

Τη μέθοδο εμπνεύστηκε και συνεχίζει να εξελίσσει η Lisa Schwartz έχοντας ως αφετηρία έναν συγκερασμό προγενέστερων μεθόδων θεραπείας του τραύματος.

Η συνεδρία διεξάγεται στον καθορισμένο χώρο και χρόνο. Η εφαρμογή του μοντέλου γίνεται εφόσον έχει αρχίσει να εγκαθίσταται μία σχέση ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο, με σταδιακή εξοικείωση και εκπαίδευση του δεύτερου στις τεχνικές του μοντέλου. Οι συνεδρίες CRM μπορεί να παρεμβάλλονται ανάμεσα σε συνεδρίες κλασικής ψυχοθεραπείας, προάγουν δε την ταχύτατη εξέλιξη της θεραπείας προσφέροντας την ίδια στιγμή στο θεραπευόμενο επαρκές αίσθημα ασφάλειας και κρατήματος και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο της αποσταθεροποίησης και σύγχυσης αφού η παρέμβαση απευθύνεται και βασίζεται στο αισθητηριακό βίωμα, στο σώμα.

Όλα ήταν δύσκολα πριν γίνουν εύκολα!

Χρειάζεται αποφασιστικότητα ώστε να αλλάξουμε το πλαίσιο και τις ισορροπίες της ζωής μας!
Και είναι συχνά κοπιαστικό. Το αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΡΑ

Δυνατότητα  online συνεδρίων

Μείνετε ενημερωμένοι...

Εγγραφείτε στο Newsletter ώστε να λαμβάνετε άμεσα τα νέα μου άρθρα και να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις του γραφείου - ομάδες θεραπείας ή συμβουλευτικής, εργαστήρια και σεμινάρια.

Invalid Input

ή ακολουθήστε με στα Social Media

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

info@elenibone.gr
(+30) 210 92.24.160
(+30) 6946.953.637

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Δεινοστράτου 84
T.K. 11743, Αθήνα