Η θεραπεία σε ομάδα είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας. Η ομάδα αποτελείται από έξι έως οκτώ μέλη και δύο θεραπευτές ενώ συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη συχνότητα με ορισμένο στόχο ή αίτημα.
Σε αυτή τη μορφή θεραπείας γίνεται επικέντρωση στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων. Δίνεται βάση στην έκφραση συναισθημάτων, σκέψεων, βιωμάτων ή εμπειριών και παράλληλα γίνεται επεξεργασία τους και ανατροφοδότηση από τα μέλη της ομάδας.
Πρόκειται για ένα κλειστό και ασφαλές σύστημα, και αυτό σημαίνει πως τα μέλη δεσμεύονται με το απόρρητο για ό,τι επικοινωνείται και διαμείβεται εντός της ομάδας εκτός αν κάτι αφορά σε κάποια προσωπική τους αίσθηση ή σκέψη που προκύπτει εντός της ομάδος ή με την ευκαιρία της ομάδος. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία σχετικά με το τι μπορεί κανείς να εκφράσει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αναφερθεί σε κάτι αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.
Γιατί σε ομάδα
Η θεραπεία σε ομάδα δίνει την ευκαιρία στο άτομο να έρθει σε επαφή με κάθε αντικειμενική ή υποκειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζει κατά την επαφή και την αλληλεπίδρασή του με άλλα άτομα σε επίπεδο διατομικό ή ενδοομαδικό. Μέσα στην ομάδα προσφέρεται υποστήριξη στα μέλη της, παρουσιάζονται εναλλακτικές λύσεις και οπτικές καθώς και αναπτύσσονται καινούριες κοινωνικές δεξιότητες. Συχνά, η ομάδα αποτελεί μια ευκαιρία ώστε το άτομο να συνειδητοποιήσει πως ζητήματα που μπορεί να απασχολούν ή να δυσχεραίνουν το ίδιο αποτελούν και για άλλα άτομα σημείο προβληματισμού ή τριβής. Εξάλλου, ακούγοντας κάποιο άλλο άτομο να αναφέρεται σε ζητήματα που το απασχολούν ενδέχεται να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο κι εμείς οι ίδιοι τείνουμε να το προσεγγίζουμε ή να αντιληφθούμε άλλους περισσότερο λειτουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους.
Πότε ενδείκνυται η θεραπεία ομάδας
Η θεραπεία σε ομάδα ενδείκνυται στις περιπτώσεις που το άτομο επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία ως μέθοδο επεξεργασίας των προσωπικών βιωμάτων, σκέψεων και συναισθημάτων του αλλά ενδεχομένως παρουσιάζει κάποια αντίσταση στο να μπει σε μία εξαρχής εν τω βάθει επεξεργασία. Αντίστροφα, στις περιπτώσεις όπου το άτομο παρουσίαζε κάποια δυσκολία στο σχετίζεσθαι ή σε επίπεδο κοινωνικών δεξιοτήτων (κοινωνική φοβία, αγοραφοβία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία έκθεσης – έκφρασης σε κοινό) και έχει προηγηθεί η προσωπική/ ατομική θεραπεία, η θεραπεία ομάδας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του δυναμικού του ατόμου καθώς αποτελεί ευκαιρία για ενεργό συμμετοχή σε ομαδικό επίπεδο αλλά και για παρατήρηση σε ενδοατομικό.
Η συμμετοχή σε μία ομάδα θεραπείας δεν αποκλείει την ατομική θεραπεία σε παράλληλο χρόνο – με διαφορετικό βέβαια θεραπευτή.