Ξεσπάσματα Θυμού. Μέρος 3ο: Πρόληψη και Μακροπρόθεσμη Παρέμβαση

Ξεσπάσματα Θυμού. Μέρος 3ο: Πρόληψη και Μακροπρόθεσμη Παρέμβαση

Στα προηγούμενα δύο μέρη του άρθρου εστιάσαμε στις αιτίες για τις οποίες μπορεί να προκύψει μία συναισθηματική έκρηξη στο μικρό παιδί καθώς και τί μπορεί αυτή να σημαίνει καθώς και μεθόδους διαχείρισης της συνθήκης τη στιγμή της έντασης. Στο παρόν κείμενο, θα εστιάσουμε σε στρατηγικές διαχείρισης μακροπρόθεσμα προκειμένου να εξαλειφθεί μία τέτοια συμπεριφορά από το τακτικό ρεπερτόριο του παιδιού.

Διαβάστε περισσότερα
Ξεσπάσματα Θυμού. Μέρος 2ο: Η Παρέμβαση

Ξεσπάσματα Θυμού. Μέρος 2ο: Η Παρέμβαση

Στο πρώτο μέρος του άρθρου εστιάσαμε στις αιτίες για τις οποίες μπορεί να προκύψει μία συναισθηματική έκρηξη στο μικρό παιδί καθώς και τί μπορεί αυτή να σημαίνει. Στο παρόν κείμενο, θα εστιάσουμε σε στρατηγικές διαχείρισης τη στιγμή της έντασης προκειμένου να προστατεύσουμε το παιδί από την ίδια τη συμπεριφορά του αλλά και να διασφαλίσουμε ότι δεν το τραυματίζουμε ψυχικά περισσότερο με την αντίδρασή μας.

Διαβάστε περισσότερα
Ξεσπάσματα Θυμού. Μέρος 1ο: Αποκωδικοποιώντας τα παιδιά

Ξεσπάσματα Θυμού. Μέρος 1ο: Αποκωδικοποιώντας τα παιδιά

Δεν είναι σπάνια η εικόνα ενός παιδιού που ξαφνικά κι ενώ το προηγούμενο μόλις δευτερόλεπτο έπαιζε και “κελαηδούσε” χαρούμενο αλλάζει πλήρως στην όψη του, ξεσπάει σε κλάματα ή και σε φωνές, διαμαρτύρεται εντόνως ή ακόμη πέφτει στο πάτωμα χτυπώντας το κεφάλι και τα άκρα του. Όποιος έχει αναλάβει το γονεϊκό ρόλο ή τη φροντίδα ενός μικρού παιδιού έχει βιώσει μία τέτοια συνθήκη σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό, ωστόσο, που είναι σπάνιο είναι η άνεση των γονέων στο πώς θα αντιδράσουν και θα διαχειριστούν μία τέτοια συμπεριφορά, αφού συναισθήματα όπως ο πανικός, η αγωνία, η απορία, η απογοήτευση, η στενοχώρια ή ακόμη και ο θυμός μπορεί να μας κατακλύσουν και να αναστείλουν την αντίδρασή μας.

Διαβάστε περισσότερα
Τί είναι το άγχος;

Τί είναι το άγχος;

Το άγχος είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής και κοινή αντίδραση των περισσότερων ανθρώπων σε ήπια στρεσογόνα γεγονότα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μία ποσότητα άγχους είναι παραγωγική και χρήσιμη καθώς κινητοποιεί μηχανισμούς επιβίωσης που μας οδηγούν σε συμπεριφορές πρόληψης ή αποφυγής κάποιου κινδύνου. Ωστόσο, αν η ένταση του άγχους είναι δυσανάλογη προς την αιτία που το προκάλεσε ή το άτομο βιώνει επίμονο άγχος ή ανησυχία, τότε προκαλούνται αντιδράσεις που περισσότερο δυσχεραίνουν παρά διευκολύνουν τη ζωή και την καθημερινότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Μείνετε ενημερωμένοι...

Εγγραφείτε στο Newsletter ώστε να λαμβάνετε άμεσα τα νέα μου άρθρα και να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις του γραφείου - ομάδες θεραπείας ή συμβουλευτικής, εργαστήρια και σεμινάρια.

Invalid Input

ή ακολουθήστε με στα Social Media

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

info@elenibone.gr
(+30) 210 92.24.160
(+30) 6946.953.637

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Δεινοστράτου 84
T.K. 11743, Αθήνα